Drusian

Vinárstvo Drusian je situované v srdci Conegliano-Valdobbiadene svahov, ktoré boli zaradené v roku 2019 medzi svetové kultúrne dedičstvo UNESCO. Vinárstvo je vedené charizmatickou osobnosťou Francesca Drusiana, zakladateľa a vinára v jednej osobe. Je pokračovateľom rodinnej tradície, ktorá sa datuje späť do roku 1890. Technológia sa síce počas rokov vyvinula, ale láska k miestu a nadšenie pre výrobu Prosecca je stále rovnaká. Je síce veľmi náročné pestovať vinič na strmých svahoch regiónu, ale určite sa to vyplatí. Ich odmenou je šumivé víno zlatistej farby, ktoré sa vyníma v pohári.

Čo ich robí odlišnými?
Sme v prvom rade pestovatelia. Dôsledne kontrolujeme každý krok počas produkcie, viničom počínajúc. Pre výrobu skvelého vína potrebujeme zdravé hrozno. V našich viniciach vydávame mnoho úsilia na pestovanie zdravých koreňov viniča závislého od zelených prác. Toto vnímame ako jedinú cestu na dosiahnutie dobého hrozna pre originálne víno. Hrozno zberáme výlučne ručne. To pomáha zachovávať integritu ovocia. Bobule sú jemne lisované, aby sme dosiahli kvalitný mušt. Fermentácia prebieha iba s pomocou natívnych kvasiniek. Všetky tieto voľby sa podieľajú na finálnej autenticite vína, ktoré je jasným odzrkadlením jemných a elegantných aromatík odrody Glera.

Hodnota času
Po šetrnom vylisovaní, základné víno podstúpi druhotnú fermentáciu v antikorových tankoch metódou Martinotti (Charmat). Táto metóda je vyhodnotená ako najvhodnejšia na spracovanie Glera odrody, ktorá má veľmi jemné a delikátne tóny. V kontexte pravidiel výroby Prosecco Superiore, druhotná fermentácia má trvať najmenej 30 dní. Toto nám však nestačí. Je potrebné predĺžiť túto delikátnu fázu tvorby šumivého vína až na 120 dní, aby sme mali jemné ale perzistentné perlenie, ktoré je typické pre Drusian vína.

Zaradené v kategóriách