Aby naše stránky správne fungovali, je potrebné mať povolené Cookies.
0 ks  0,00 €
prihlásenie
 +421 948 451 133

glera

lokálny názov:
prosecco
Glera je nosnou odrodou pre výrobu vína Prosecco. Ešte v polovici sedemnásteho storočia sa pestovala predovšetkým na juhu a juhovýchode Talianska. Lenže často podliehala chorobám a už od osemnásteho storočia sa domovom glery stala hlavne provincia Treviso. Biele bobule sú väčšinou malé, majú jemnú chuť aj arómu. Prispieva k tomu aj pôda pozostávajúca z vápenca a morského pieskovca.

Technológia výroby prosecca začína ručným zberom hrozna a jeho triedením, pokračuje lisovaním, pri ktorom sa z hrozna získava dokonale čistá šťava. Nasleduje usadzovanie, keď sa skalený mušt v tankoch chladí na päť až desať stupňov Celzia. Mušt začne zrieť a vytvára sa takzvané základné víno. Poslednou a najdôležitejšou fázou je druhotná fermentácia v tlakových oceľových tankoch, trvá maximálne tridsať dní. Práve tu získava víno jemné bublinky, ktoré ho preslávili. Táto výroba sa nazýva charmat-martinotti. Až potom sa prosecco fľaškuje.
  filtrovať  
Automatické odhlásenie